Книжки | Реферати

Реферат: Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

ЕКЗАМЕННАЦІОННИЙ РЕФЕРАТ

За біології

На тему:

«Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю»

Виконав:

Учень 11 «В» класу

Середньої школи № 3

Щігорец Микола

Пятигорськ

2001

Зміст:

Вступ 3

Глава 1. Загін денні хижаки. 7

Могильник 7

Беркут 7

Глава 2. Загін Курячі. 12

Глава 3. Загін нічні хижаки. 14

Глава 4. Загін Тятловие. 16

Глава 5. Загін сізоворонковие, або Сиворакшеподібні. 17

Глава 6. Загін горобині. 18

Висновок. 20

Введення

Птахи як особливий клас хребетних тварин сформувався приблизно
80-100 млн. років тому. Найбільш ранні викопні рештки веерохвостих птахівмають вік близько 120-135 млн. років. У ході еволюції у птахів сформувалисяскладні форми поведінки і взаємозв'язків з навколишнім середовищем, що визначиловеличезне різноманіття форм представників цього класу. Високий рівеньобміну речовин, різноманітність трофічних зв'язків і здатність більшостівидів до активного польоту чи плавання дозволили птахам за відноснокороткий період освоїти всі території та акваторії Землі.

Велике різноманіття видів і висока чисельність багатьох з них
(десятки і сотні мільйонів особин) визначають значну роль птахів убіогеоценозах. Багато птахів пристосувалися до життя в урбанізованихландшафтах та в поселеннях людини. Життєдіяльність ряду видів птахів -синантропів стала однією з важливих проблем, особливо у великих містах. Зптахами пов'язано поширення деяких хвороб людини і домашніхтварин. Багато видів птахів мають велике значення як об'єкти полювання. У рядірайонів розвинений регулярний збір в їжу яєць або пташенят колоніальних птахів.
Мабуть, тільки для птахів можна нарахувати з сотню різних способів іпристосувань для їх видобутку або вилову, причому багато хто з них мають віковітрадиції.

Птахи здавна привертали увагу різних фахівців і можна вважати,що орнітологія як наука виникла вже в середині XVI ст., а сформуваласяу XVIII ст.

У XIX ст. почало розвиватися міжнародне співробітництво у галузівивчення птахів. Вже в 1884 р. у Відні відбувся Перший міжнароднийорнітологічний конгрес і створений Міжнародний орнітологічний комітет.
Тематика міжнародних конгресів відображала рівень орнітологіївідповідного періоду, а також нові проблеми, що виникають передфахівцями. Одна з постійних проблем конгресів - збереження птахів. У
1902 кількома європейськими державами в Парижі була підписанаперша Конвенція про охорону птахів. У 1922 р. був створений Міжнародний радаохорони птахів (СІПО), а в наступні роки регулярно проводилися конференціїз охорони птахів.

Увага міжнародної громадськості до питань охорони птахів взначною мірою пояснюється не тільки зміною та оскудінням авіфаунив деяких країнах, але й особливостями сезонного розподілу птахів. Длябагатьох видів птахів місця гніздування і райони зимівлі видалені на сотні йнавіть тисячі кілометрів. Під час регулярних сезонних міграцій ці птахиопиняються на території різних країн, тому збереження абораціональне використання окремих видів або груп видів птахів вимагаєузгоджених заходів між різними країнами. Перелітні птахирозглядаються як розділяється або міжнародний ресурс і єоб'єктами різних міжнародних і двосторонніх конвенцій та угод.
Особливо важлива охорона для видів, що знаходяться під загрозою зникнення.
Перші? міжнародні документи, зокрема, «Червона книга даних»,підготовлена Міжнародним союзом охорони природи в 1966 р., вже включаласписок країн ареалів видів, занесених до Книги. Ці своєрідні «спискивідповідальності »передбачають необхідність як національних, так іміжнародних заходів по збереженню зникаючих і рідкісних видів птахів. Етапом уцієї роботи стало створення національних «червоних книг» і вдосконаленняприродоохоронного законодавства. В даний час «червоні книги» або
«Червоні листи» є більш ніж у 20 країнах світу, включаючи Росію. Унашій країні окрім «Червоної книги СРСР» видані також Червоні книги союзнихреспублік, деяких автономних республік і навіть областей та іншихадміністративних одиниць (наприклад, Червона книга Красноярського краю).

В основу даної книги покладений «Червоний список МСОП видів тварин,що знаходяться під загрозою »(1988) з урахуванням змін, внесених від СІПО Н.
Колларом і П. Ендрю (Collar and Andrew, 1988). Інформація про наведені вкнизі видах птахів взято з різних джерел, включаючи міжнародну
Червоної книги, національні «червоні книги», зведення та монографії зокремих родин птахів, а також з численних статей і заміток,опублікованих у журналах та збірниках. Значна частина основнихпублікацій наведено у списку рекомендованої літератури.

Основні риси сучасної фауни птахів у значній мірі склалисяв плейстоцені, тобто майже 1 млн. років тому. Під впливомпереважно геологічних і кліматичних причин і наступнихеволюційних процесів авіфауна окремих регіонів змінюваласяістотні зміни. Одні види вимирали, інші ставали предкаминових видів, багато хто переселилися з колишніх змінених місця проживання внові, деякі види збереглися майже в незмінному вигляді в окремихділянках свого колишнього ареалу - своєрідних «рефугіумах». Багатьох з таких
«Місцевих довгожителів» часто називають ендеміками або автохтонами. Однакце поняття досить відносне, тому що умови проживання на більшійчастини території Землі навіть протягом останніх 500 - 700 тис. роківістотно змінювалися. Зміни умов проживання викликали неодноразовіпереміщення птахів. Так, тривалі льодовикові періоди в північній півкулівизначили відносну бідність сучасної авіфауни Палеарктики і
Неарктікі. В даний час відповідно до концепції широкогобіологічного виду загальна кількість видів птахів у фауні світу приблизно 8600-9000.
Вони об'єднані в 27 загонів. З них 769 видів з 20 загонівзареєстровано в авіфауне Росії.

Знищення або зміна середовища існування таких видів може призвести дорізкого скорочення їх чисельності і навіть повного вимирання. У той же часє багато видів або добре відокремлених підвидів птахів, які запорівнянні з іншими спорідненими видами дуже нечисленні в наш час.
Вони могли бути рідкісними здавна або стали рідкісними в останні роки,переважно в результаті антропогенного впливу. Для таких птахівнеобхідно враховувати тенденції зміни чисельності і з'ясовувати мінімальнийсклад популяції - межа, нижче за який вид або інший таксою можеопинитися на межі зникнення.

Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, їїстатевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучногоіснування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослихособин або переважання особин однієї статі для моногамних видів вжесвідчить про недостатність відтворення чи іншому порушенні внутрішньо -популяційної структури і, незалежно від чисельності популяції, вказуєна її неблагополучний стан.

Розглянемо питання тільки про чисельність популяції. З точки зорусучасних проблем охорони природи правильніше говорити не про оптимальну, апро мінімальної чисельності популяції. Чисельність залежить від наявностівідповідних місць існування. Якщо місцеперебувань достатньо, то скільки особиннеобхідно для нормального існування виду? З одного боку, нормальнеіснування виду пов'язано з віком настання статевої зрілості іплодовитістю виду, а з іншого - з образом його життя. Для більшостівеликих птахів чисельність у кілька тисяч особин цілком забезпечуєіснування виду. Для деяких що гніздяться колоніально великих птахів,наприклад для пінгвінів, фламінго, скорочення чисельності до 1000 особинсвідчить про згасання виду. Для багатьох середнього розміру і навіть дрібнихптахів, особливо що населяють острови і осілих, 1000 особин виявляєтьсядостатньою кількістю для існування виду, і про види з такоючисельністю, якщо вона стабільна, немає потреби особливо турбуватися. У той жечасом такі ж перелітні птахи, навіть представники тих самих пологів,кубляться в такій же кількості на материку, незважаючи на обширністьсередовища існування в порівнянні з островами, вже потребують уваги, обмеженняїх використання і навіть спеціальних заходів охорони.

Важливе значення має тенденція зміни чисельності виду і йогоареалу. Одні види збільшуються в числі або розширюють ареал, іншізалишаються на стабільному рівні, чисельність третє, як і їхпоширення, скорочується. І якщо скорочення чисельності іпоширення виду не є природними циклічними змінами, аспостерігається протягом ряду років неухильне зменшення популяції, то таківиди заслуговують на увагу як можливі кандидати в зникаючі.

Рис.1. Розподіл рідкісних, що знаходяться під загрозою зникнення тавимерлих видів птахів: кількість рідкісних і зникаючих що вимагають спеціальної охоронивидів: 1-1-2, 2-3-5, 3-6-10, 4-11-20, 5 - більше 20; число вимерлих видівптахів 6-1-2, 7-3-5, 8-більше 6.

Фауна Європи разом із зимуючими та регулярними мігрантами включаєбільше 460 видів птахів. З них у (У Червоної книги МСОП включено 16 видів,або близько 3,5% від авіфауни регіону. У більшості країн Європи проведенийаналіз зміни авіфауни, виділені вразливі, рідкісні та зникаючі видиптахів, опубліковані списки ( «Червоні листи») таких видів.

В даний час в Азії близько 10 видів птахів слід вважативимерлими, більше 330 видів птахів може бути віднесено до категорії зникаючих,рідкісних або уразливих. Приблизно 200 ендемічних видів птахів мають обмеженеабо плямисте поширення, але безпосередньої загрози їхньому існуваннюпоки немає.

Основною причиною зміни стану популяцій різних видів птахів у
Азії за останні 250-300 років є, як і в Європі, господарськеосвоєння територій.

Весь північ Азії перебуває в межах Росії. Південь Азіатської частини Росіїпочав інтенсивно освоюватися тільки в XVIII-XIX століттях. Причому більшийшкоди фауні наносили не масова видобуток деяких видів птахів (ще в XIX ст.на півдні Західного Сибіру тисячі качок і гусей ловили перевагою в період їхпрольоту) та збір яєць колоніальних птахів, а пожежі, що охоплюють в сухі роки
(приблизно з інтервалами в 15-20 років) величезні простори тайги, південнихлісів і степів. Як правило, вигорали масиви лісу на десятки і навіть сотнікілометрів (наприклад, в 1859 р. в Енисейской тайзі). Вже в 70-і рокиминулого століття практично по всій течії річок Обі і Іртиша майже незалишалося масивів лісу, які коли-небудь раніше не горіли. І в нашчас не дивлячись на застосування авіації та спеціальної техніки великі масивилісів та їх мешканці гинуть від вогню, а також від палового, що влаштовуються навеснівсупереч заборонам на заболочених лугах і в заплавах річок Приамур'я і завдаютьнепоправної шкоди журавлям та інших видів птахів.

У 50-х роках значні зміни відбулися в степовій зоні в зв'язку зосвоєнням цілини: було розорано і освоєно близько 25 млн. га цілинних іперелогових земель. Це зробило істотний вплив на фауну майже всьогопівночі Казахстану. На півдні Казахстану і в Середній Азії зміна структурисільського господарства, гідростроітельние та меліоративні роботи призвели дознищення дельтових ділянок річок Або, Сирдар'ї та Амудар'ї і загибелі
Аральського моря з відповідними наслідками як для гніздилися тутводно-болотних птахів, так і для мігрантів. Розробки родовищ нафти ігазу на півночі Західного Сибіру і будівництво Байкало-Амурської магістралідодали до давно освоєних, переважно локальним ділянок по берегахвеликих річок і вздовж старого Транссибірської залізниці в Сибіру великітериторіально-промислові комплекси, що зруйнували великі ділянкиприродних місць існування і збільшили фактор неспокою.

в азіатській частині Росії гніздиться 14 видів птахів, яких можнавіднести до дуже рідкісних і зникаючих, ще 25 видів - до рідкісних іскорочується в числі, а всього до Червоної книги Росії внесено 73 види птахів,з них 25 видів - до Червоної книги МСОП.

Глава 1. Загін денні хижаки.

Могильник

Aguila heliaca

За своїми розмірами могильник менше беркута. Довжина крила досягає 54-65 см, маса близько 3 кг. Самки більші за самців, забарвлення у них однакова. Дорослі птахи загальної темно-бурого забарвлення, іноді майже чорною. Верх голови світло-жовтий, на плечах часто білі плями. Дзьоб чорнуватий, кігті чорні, восковіца і ноги жовті. Молоді особи світло-бурі з поздовжніми пестрінамі по низу.

Могильник характерний для лісостепів, степів і пустель, далекопроникає в лісову зону.

У нашому краї могильник дотримується рівнинних ділянок, гніздиться нависоких деревах байрачних лісів, рідко по обривів. Кладка з 2, рідше 3білих яєць. Живиться дрібними ссавцями-ховрахами, бабаками, зайцями,мишоподібними гризунами, охоче годується і стервом.

Могильник - дуже корисна птах. Чисельність його незначна.
Занесений jb Червоні книги СРСР і РРФСР.

Беркут

Aguila chrysaetas fulva L.

Беркут відноситься до роду-типових орлів. Це великий птах з довгими і відносно вузькими крилами і порівняно довгим хвостом. Лапи дуже потужні, з сильними кігтями і оперенням до пальців цівкою.

Довжина крила беркута досягає

60-72,5 см, маса 3-6,5 кг.

Самки помітно більші за самців.

Обидві статі забарвлені однаково.

Забарвлення чорно-бура, низ декілька світліше, на потилиці і заднійстороні шиї загострені золотисто-жовтуваті пера. У молодих птахів хвістбілий з широкою темною смугою по краю, у старих лише білувате підставу хвоста.

Беркут поширений в Європі, Азії, Північній Америці та в Північно-
Західній Африці. У Радянському Союзі зустрічається від лісотундри на півночі до
Закавказзя, Середньої Азії та Алтаю на півдні. Птах осіле, за виняткомрайонів з дуже сильними морозами (Якутія), де пере-річних. Гніздиться влісах, горах, а також у напівпустелях. На території Ставропольського краюгніздів'я беркута зустрічаються у високогірних районах Карачаєво-Черкесії.

Пари у беркута утворюються на все життя. Масивна гніздо з товстихсуччя беркут будує на недоступних скелях або високих деревах. У кожноїпари зазвичай кілька гнізд, які займаються в різні роки позмінно.
Кладка складається з 1-2 білих, зазвичай з яскравими червонувато-коричневимипестрінамі яєць.

У раціоні беркута можна зустріти досить великих звірів-зайців,ховрахів, бабаків, молодих копитних. Крім того, беркут охоче годуєтьсястервом, інколи дрібними тваринами, зокрема мишоподібними гризунами.

Внаслідок низької чисельності занесений до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Орлан білохвіст

Haliaeetus albicilla L.

Великий орлан з коротким злегка клиновидним хвостом.

Загальна довжина 77-100 см, довжина крила 57-69 см, маса 3-6,5 кг.

Самки значно перевершують самців за величиною.

Забарвлення дорослих птахів бура у різних відтінках, голова буро-охриста, махові пір'я темно-бурі, хвіст білий.

Молоді особи темно-бурі, низ з поздовжніми плямами, хвіст і дзьоб темні.

білохвіст-широко поширена птах. Він гніздиться в Азії від тундридо Японії, Китаю, Монголії, Казахстану, Північного Ірану та Туреччини. У Європівід півночі Скандинавії до Румунії, Угорщини, Балкан і узбереж Балтійськогоморя. У Центральній та Західній Європі білохвіст став дуже рідкісним.

Орлан білохвіст мешканець різних ландшафтів від тундри до пустель.
Як правило, пов'язаний з водоймами, населяє річкові долини, узбережжя морів таозер з деревної рослинністю або скелями.

Гніздиться в лісах Ставропольського краю. Масивна гніздо з товстихсуччя будує на високих деревах, рідше на скелях, гнізда використовує багатороків поспіль. У кладці звичайно 2, рідше 1 або 3 білих, іноді поцяткованіохристими плямами-яєць. Орлан білохвіст дуже обережний і людини непідпускає близько навіть у гнізда. На відміну від орлів рідко ширяє високо вповітрі, видобуток ловить з низького польоту або підстерігає її, сидячи на сукуабо скелі. Політ важчий, ніж у орлів. Їжа дуже різноманітна.
Велике місце в харчуванні білохвоста займає риба. Побачивши рибу, що летить надводою орлан стрімко опускається і як би подчерпивает її лапами. Крімриби орлан кopмітся водоплавними птахами, змушуючи їх пірнати і хапаючи їхз поверхні води, коли жертва з'являється над нею, щоб перевести дух.
Живиться білохвіст і ссавцями-зайцями, ондатра, ховрахами. Охочеїсть падло, особливо взимку. Нечисленна птах. Занесений у Червоні донігі
СРСР, РРФСР і Росії.

Тювік

Accipiter badius brevipes Gmelin

Тювік дуже рідкісний, дрібний яструб, що зустрічається в південній половині Європейської частини СРСР і на Кавказі. Загальна довжина тіла сягає 35-40 см, маса 190 - 270 м. Самки значно більші за самців.

Спина у дорослих самців сизо-сіра різних відтінків, голова з чорнуватим тім'ям, білою бровою і білими пестрінамі на потилиці.

Першорядні махові і кермові пір'я поперечносмугасті, черевце білувате або охристі збурим або рудим поперечним малюнком. Самки відрізняються від самців бурогозабарвленням спини, черевна сторона у них біла з бурим поперечним малюнком.

Селиться в природних і культурних ландшафтах - в садах, парках інавіть містах. Гніздо будує на деревах, нерідко використовує гнізда сорок.
Кладка складається з 3-4, іноді з меншої або більшої кількості яєць.
Малоосторожен, у гнізда дуже галасливий. Голос - протяжний свист. Живитьсяящірками, жабами, великими комахами, рідше дрібними птахами ізвірками. Винищуючи гризунів і комах, приносить користь. Потребуєохороні.

Дербнік

Faico columbarius L.

Дрібний сокіл, з відносно короткими крилами і довгим хвостом, короткою цівкою і довгими пальцями. Розмах крил у дербніка досягає 60-65 см, маса 170-250 р. Самки перевершують самців за розмірами.

Верх і голова сизі, низ білувато-рудуватий з поздовжніми

-пестрінамі. Самка зверху бура, знизу охриста з поздовжніми і каплевидними пестрінкамі, голова зазвичай одноколірна зі спиною. Хвіст смугастий з темним кінцем. Молоді особизверху майже чорні або глинисто-рудуваті. Дзьоб синьо-бурий, темний накінці. Кігті чорні, восковіца і лапи жовті, радужіна бура.

Поширений дербнік дуже широко-в тундрі, лісотундрі та лісовоїсмузі Євразії та Північної Америки. Зустрічається в степах і горах Середньої і
Центральної Азії від Північно-Західного Казахстану до Монголії. Віддає перевагувідкриті місця, перемежовуються з деревної рослинністю. Як і балобан, внашому краї зустрічається тільки на зимівлі. Дербнік-смілива і енергійнаптах. Основний корм його-дрібні птахи, яких він ловить у повітрі і наземлі, а також дрібні звірки і в незначній кількості комахи. Узв'язку з нечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

Чеглок

Faico subbuteo L.

помірних розмірів сокіл.

Має дуже довгими крилами-до

25-30 см і порівняно коротким хвостом. Маса самців 170-210, самок близько 250 р. спинної сторони дорослих птахів темно-сірого кольору, черевна сторона вохристо-білувата з густим подовжнім темно-бурим малюнком. У самців оперення гомілки і під-хвіст темно-руде, іноді з чорними поздовжніми плямами. Радужіна темно-бура, дзьоб синьо-бурий, ноги жовті.

Поширення чеглока широко: він зустрічається в помірній смузі
Європи, в Азії та в країнах Африки на північ від Сахари.

Населяє лісу і лісостеп, віддає перевагу відкриті місця, що перемежовуютьсяз групами дерев, не уникає культурного ландшафту. На Ставропіллірідкісний. Гніздиться на деревах, використовуючи гнізда граків, ворон чи іншиххижих птахів. Гніздові ділянки дуже постійні. Кладка складається з 3, рідше
4-5 вохристих, з густими червонувато-бурими плямами яєць.

Живиться переважно великими комахами в птахами (ластівками,шпака, дроздами). Здобич ловить, як правило, на льоту. У зв'язку знечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

Глава 2. Загін Курячі.

Тетерів Кавказький

Lyrurus mlokosiewiczi Taczanowski

Птах середньої величини, маса коливається від 700 до 1500 Забарвлення матово-синьо-чорна, кінці « ліри »(хвоста) зігнуті в бік і вниз. Самка рудо-бура з чорним поперечним малюнком.

Кавказький тетерев-ендемік

Кавказу, поширений на вкрай обмеженій території-в межах альпійського пояса

Головного Кавказького хребта і

Малого Кавказу на висоті від 1500 до 3000 м над рівнем моря.

На території Ставропольського краю його можна зустріти в альпійському тасубальпійському поясах гір Карачаєво-Черкесії. Кавказький тетерев веде більше-менш осілий спосіб життя, за винятком популяцій, що живуть вальпійському поясі, які взимку спускаються до верхньої межі лісу абозаходять до нього.

токування кавказького тетерева має ряд своєрідних особливостей. Утокування беруть участь не тільки старі, а й молоді самці. На току півніабо спокійно сидять, або, опустивши крила і майже вертикально піднявши хвіст,підстрибують вгору на висоту близько 1 м, обертаючись при цьому на 180 °.
Стрибок супроводжується характерним грюканням крил. Частота стрибківвиражає ступінь збудження птиці і з появою на току кожного новогопівня або самки підвищується. Якщо підстрибує один півень, то по черзістрибають і всі інші. Струм проходить в мовчанні, якщо не вважати грюканнякрил.

Гніздиться кавказький тетерев по заростях рододендронів, ялівцюі низькорослому берези. Гніздо розташовується під прикриттям куща або каменю іявляє собою ямку в грунті, бідно вистелених стеблинками, листочками,іноді деревними гілками, мохом і пір'ям. Кладка містить 5-8 блідо -вохристих з темними плямами яєць. Насиджування і вихованням пташенятзаймається тільки самка. Самці ж незабаром після закінчення токуванняпереміщуються в добре укриті місця, де линяють.

Тримається кавказький тетерев приховано. Влітку поодинці, взимку вневеликих зграйках, самці окремо від самок. Обережний, але в густій травічасто затаюються і шумно злітає з-під самих ніг людини.

Живиться листям, бруньками, насінням і квітами різних рослин.
Узимку птахи вживають переважно бруньки, сережки і пагони берези,верби, осики, ягоди ялівцю. Кавказький тетерев-дуже цінна і рідкіснаптах. Охороняється законом. Занесена до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Куропатва сіра

Perdix perdix lucida L.

Невеликий величини птах, що досягає маси від 350 до 600 р. За зовнішнім вигляду нагадує маленьку курку щільної статури. Це винятково наземна птах.

Самець пофарбований зверху в сірувато-бурий колір з чорним струменистий малюнком. Шия спереду охриста, зоб сірий, на черевці Підковоподібне пляма каштаново-го кольору. Самка трохи менше самця, пофарбована кілька тускнее.

Поширена сіра куріпка майже по всій Європі, в Малій. Азії, напівночі Ірану, в значній частині Казахстану, в південній частині Західної
Сибіру і далі на схід до Туви та Хакасії. На Ставропіллі найбільшхарактерними місцями куріпки є степу, хлібні поля, що перемежовуютьсяз полезахисних лісосмуг, лісові вирубки й галявини, сади і передгір'я ззаростями чагарнику.

Восени і взимку птахи живуть зграями, весною розбиваються на пари.

Сіра куріпка-самая плодюча з усіх наших птахів. Кладка містить
14-20, іноді 24, рідше 25 одноколірних сірувато або вохристо-оливкових яєць.
Насиджують кладку і виводять пташенят обоє батьків. На гнізді птах сидитьміцно, злітає лише з-під самих ніг наближається людини. Інодіптаха можна зняти з гнізда навіть "руками.

Політ у куріпки прямий і швидкий. Злітає з землі зграйка зхарактерним деренчливим шумом. Живиться насінням і пагонами різнихрослин. У літньо-осінній період в значній кількості поїдаєкомах та інших безхребетних тварин.

Володіючи чудовим м'ясом, сіра куріпка належить до числанайбільш цінних мисливсько-промислових птахів. Відстріл цього виду натериторії Ставропольського краю заборонено.

Глава 3. Загін нічні хижаки.

(STR1G1FORMES)

Систематично сови стоять далеко від денних хижих птахів, з якимивони мають ряд загальних зовнішніх ознак, що виникли в результатіпристосування певною мірою до схожих умов життя. Так, сови маютьгачкуватий дзьоб з восковіпей, кігті їхні гострі і сильно загнуті. Однак узв'язку з переважно нічним способом життя вони виробили багатосвоєрідних пристосувальних рис будови.

Оперення з м'яких пір'я дуже густе, але пухке, через що політбезшумний. Орієнтування в пошуках видобутку в основному здійснюється задопомогою слуху, який розвинений дуже тонко. Значно розвинуті вушніраковини, а перед вушними отворами розташовані шкірясті складки,підсилюють конденсацію звукових хвиль. Очі дуже великі, і птиці добребачать навіть вночі, а голова надзвичайно рухлива, здатна обертатися на
270 °. Лапи з довгими пальцями служать єдиним знаряддям хапання видобутку;четвертий палець може бути протиставлений двом переднім. Зобу, на відмінувід денних хижих птахів, у сов немає. Поширені повсюдно. Загальне числовидів близько 200, у нас - близько 20. Пташенята гніздового типу.

Біла сова (Nyctea scandiaca) відрізняється великою величиною і майжесуцільно білої забарвленням. Гніздиться в тундрі. Взимку відкочовує трохи допівдень. Успішно полює при повному денному освітленні.

Філін (Bubo bubo) - найбільша наша сова, поширена в СРСРповсюдно, за винятком тундри. Гніздиться на землі, на скелях, рідше надеревах. У кладці 2-3 яйця. Полює вночі. Склад їжі варіює посезонами і географічно. Взимку в Середній Азії ловить головним чином птахів
(качок, лисух і т. п.). Влітку на півдні харчується зайцями, тушканчики, їжаками,але основу харчування складають мишоподібні гризуни, а в деякі роки --зайці.

Сова сова (Asio otns) - середнього розміру з добре розвиненими
«Вушками». Поширена в південній і помірній зонах СРСР. Тримається поострівців і узліссях лісу. Гніздиться в дуплах, старих гніздах інших птахівабо на землі. Кладка 3-7 яєць. Полює вночі. Живиться майже виключномишоподібними гризунами, зрідка ловить птахів.

Сичі (Athene, Glaucidium) - дрібні сови (довжина крила 9-15 см) звеликий широкої головою, «вушок» немає.

Сіра сова (Strix aluco) - один із самих звичайних наших рад. Цевелика, з ворону величиною, птиця, вушних пучків у неї немає. Поширенав лісовій смузі Європи, Сибіру, Кавказу й у Середній Азії. Осіла іпорівняно малорухлива птах. Гніздиться в дуплах і на деревах.
Полює вночі. Склад убогі видно з таблиці?

| | Середня частина | Південна частина | Татарстан |
| | Кавказького | Кавказького | |
| Види | заповідника | заповідника | |
| їжі | | | |
| | |
| | Частота повторюваності (у%) |
| | | | |
| Комахоїдні | 3 | 18 | 3 |
| | | | |
| Мишоподібні | 94 | 84 | 97 |
| | | | |
| Птахи | 4 | 22 | 8 |
| | | | |
| Комахи | 17 | 37 | 3 |

Глава 4. Загін Тятловие.

Вельми спеціалізовані деревні птахи дрібної та середньої величини,кубляться і харчуються на деревах їх насінням, плодами або комахами,що живуть в корі і деревині.

Дятли (Picidae) - дуже численна група лазячий деревних птахівз долотоподібні дзьобом; лапи короткі з загнутими кігтями, зовнішній палецьможе повертатися назад. Рульова пір'я з жорсткими загостренимистрижнями. При лазіння по стовбурах дерев дятли спираються на кермовіпір'я, що служать свого роду підпорою для птиці, що сидить на стовбурі.
Живляться комахами та їхніми личинками, яких витягують з кори і деревини,руйнуючи їх долотоподібні дзьобом. Мова дуже довгий, з шипиками на кінці.
Ріжки під'язикової кістки тягнуться з боків черепа, загинаються вгору напотилиці і переходять далі вздовж тім'я на лоб, а іноді й до верхньоїщелепи. При русі під'язикової апарату вперед мова висувається зрозрізу дзьоба більш ніж на довжину голови. Крім комах, дятли їдять насінняхвойних.

гніздяться в дуплах, які часто видовбує самі в деревах згнилою серцевиною. Кладка з 3-5 яєць, висиджують самка і самець. Пташенятагніздові.

У нашій фауні більше десяти видів. Основні з них: чорний дятел, абожелна (Dryocopus martius), великий строкатий дятел (Dendrocopus major), малийстрокатий дятел (D. minor), трипалий дятел (Picoides tridactylus), веліньдятел (Picus viridis).

Дятли грають велику позитивну роль в житті лісу. Щодня вонизнищують багато сотень шкідливих комах: короїдів, слоників, гусеницьшовкопрядів. Особливо велика користь влітку, коли дятли харчуються комахами.
Взимку вони частіше їдять насіння хвойних. Зірвані шишки дятли зміцнюють увидовбані у лісі пази або в роздоріжжі між гілками і тільки післяцього витягують з них насіння. Використані шишки кидають на землю.
Місця, в які дятли зміцнюють шишки, називають «кузнями». Під
«Кузнями» нерідко утворюються великі купи використаних шишок, закілька сотень штук, а іноді і більше тисячі. Шкода, що наноситься дятлами,незначний і з лишком окупається їх корисною діяльністю. Позитивна рольдятлів в житті лісу відображена в народному вислові «дятел - доктор лісу».

Глава 5. Загін сізоворонковие, або Сиворакшеподібні.

(CORACIIFORMES)

Ракші (Coraciae) зовні нагадують Вранова, наприклад галок. Сюдивідносяться головним чином тропічні птахи. У нас зустрічається звичайні-васизоворонка (Coracias garrula) завбільшки з галку, красивою синьо-блакитнимзабарвлення. Гніздиться в дуплах і норах на півдні країни.

3імородкі (Halcyones) - дрібні лісові і прибережні птахи з подовженимконічним дзьобом і дуже яскравим забарвленням. Живуть головним чином утропіках. У нас водиться блакитний зимородок (Alcedo atthis), що живе заберегах річок. Птах ця довго сидить на звисають над водою гілках і,побачивши рибу, кидається вниз головою, іноді трохи занурюючись у воду.
Гніздяться в норах.

Бджолоїдки (Merops) - яскраво пофарбовані дрібні птахи з довгим дзьобом ігострими крилами. Живляться комахами, яких ловлять у повітрі, нагадуючицим ластівок. У нас в південній смузі широко поширена золотиста бджолоїдка
(Мегоps apiaster), яка місцями приносить шкоду знищенням бджіл.
Гніздиться в норах.

Удод (Upupae) - дрібні деревні і наземні птахи з довгим саб -леобраз.но загнутим дзьобом; забарвлення яскраве. Куприкова залоза виділяєсмердючу темну рідину, яку самка виприсківает, захищаючись від нападуворогів. Гніздяться в дуплах. У нас звичайний одуд (Upupa epops),поширений у середній і південній смузі.

Птахи носоріг (Bucerotes) - великі тропічні птахи Азії та Африки,яскравого забарвлення і з величезним дзьобом. Живуть у лісах. Живляться плодами.
Гніздяться в дуплах, отвори яких замазують глиною, так що залишаєтьсятільки маленький отвір, через який самець годує що сидить на яйцяхсамку. Самка сидить замурована в дуплі близько трьох тижнів.

Глава 6. Загін горобині.

(PASSERIFORMES)

Найбільш численний загін, який налічує близько 5 тис. видів, тобтобільше половини всіх сучасних птахів. Зовнішній вигляд і розміри різноманітні.
Найменший вид - корольок, має масу 5-6 г, великий, наприклад ворон,
-1100-1500 Р. Більшість горобиних приурочений до лісової і чагарниковоїрослинності; кількість наземних видів порівняно мало, серед горобинихнемає справжніх водних птахів, хоча Оляпки можуть бігати під водою. Усі видиптенцовие. Характерно ретельне пристрій гнізд. Багато виводять пташенятдва рази на рік.

Горобині діляться на три підряду.

Кричущі горобині (Clamotores) - примітивні види з несиметричнорозташованими голосовими м'язами, яких буває не більше двох пар.
Кілька більше 1 тис. видів населяють переважно Південну Америку,частково Північну Америку і тропіки східної півкулі. Деякідеревні птахи лазять по стовбурах дерев подібно нашим повзики.

Ложнопевчіе горобині (Menurae) - невелика група видів,поширених в Австралії. Голосові зв'язки слабкіше, ніж у справжніхгоробиних. Основне сімейство - птаха-ліри (Menuridae).

Півчі горобині (Oscines) - основна група загону, що включає більше
2/3 всіх видів. Голосовий апарат розвинений повністю, голосових м'язів 5-7пар. Нижні кільця трахеї зростаються в кістковий барабан. У цьому підрядублизько чотирьох тисяч видів, які об'єднуються у 52 родини. Нижче згадані лишедеякі з них.

Жайворонки (Alaudidae) включають дрібних наземних птахів, що мешкають встепах і пустелях. Задній палець у них з довгим прямим кігтем. Співають вповітрі. Живляться комахами і насінням. Корисні.

Ластівки (Hirundinidae) - спеціалізована група дрібних птахів здуже швидким польотом. Харчуються, ловлячи комах у повітрі. У нас триосновні види: сільська ластівка (Hirundo rustica), міська ластівка
(Delichon urbica) і берегова ластівка (Riparia riparia).

Трясогузки (Motacillidae) - наземні дрібні птахи лугів і степів здовгим хвостом, яким птахи часто ритмічно качають.

Оляпки (Cinclidae) - своєрідні дрібні пташки, здатні пірнати ібігати по дну водойм, шукаючи комах і їх личинок. У насзвичайна оляпка, або водяний горобець (Cinclus cinclus).

Дрозди (Turdidae) - деревні і наземні птахи дрібної та середньоївеличини. Гніздяться на деревах або в дуплах і печерка. Самці вбільшості чудово співають. До цього сімейства відноситься декілька видівдроздів (співочий - Turdus philomelos, чорний - Merula merula тощо), чекани
(Saxicola), солов'ї (Luscinia) iH ряд інших.

Славки (Sylviidae) - дрібні пташки, оббитий?? ки крон дерев і кущів.
Більшість, гарно співають. Комахоїдні. Гніздяться на деревах, кущах,рідше на землі.

Мухоловки (Muscicapidae) - дрібні деревні комахоїдні птиці.
Гніздяться часто в дуплах. Охоче займають штучні будиночки,вивішує в садах. Комах ловлять на льоту.

сорокопуд (Laniidae) - дрібні та середньої величини птиці, мешканцілісових галявин, кущів, лісових вирубок. Живляться комахами, яких ловлять *в повітрі, великі види ловлять мишей, дрібних пташок і розоряють їхні гнізда.
Часто наколюють спійману видобуток на сухі гілки, запасаючи їжу про запас.

Шпаки (Sturnidae) - наземно-деревні види, що годуються на землігніздяться в дуплах або серед каміння. Крім звичайного чорного шпака
(Sturnus vulgaris), 'y нас на півдні живе рожевий шпак (Pastor roseus) --дуже корисна птах буде нищити багато саранчових.

Вранова (Corvidae) середньої і великої величини, частиною деревні,частиною наземні види; всеїдні. До цього сімейства ставляться ворони, ворони,галка, сорока, сойка, кедровка.

Райські птахи (Paradiseidae) - дуже яскраво пофарбовані птахи Австралії та
Нової Гвінеї. Добре самці відрізняються від самок. Деякі види в шлюбнийперіод влаштовують на землі «альтанки», які прикрашають яскравими камінням,пір'ям та іншими предметами. У цих місцях буває ток птахів.

Синиці (Paridae) - рухливі деревні пташки, що годуються комахами,яких збирають з поверхні кори та листя або витягають із щілин.
Гніздяться часто в дуплах. Своєрідні гнізда з волокнистих рослиннихзалишків влаштовують Ремез.

повзики (Sitfcidae) - лісові й гірські пташки, добре лазять попрямовисної поверхні. Часто лазять головою вниз. Годуються комахами,яких ізлекают тонким дзьобом з щілин. Гніздяться в дуплах.

Висновок.

А тепер підведемо невеликий підсумок. На сторінках близько половини видівзагонів хижих птахів і Журавлеподібні, майже третина видів Л. курообразних,загін фламінгообразних з єдиним видом фламінго. Повністю входять донеї і деякі сімейства - дрофіние, пелікановие, Скопін. У Червонійкнизі СРСР всі орлани, майже всі великі орли й соколи, велика частинаУлар, журавлів, гусей та казарок. Неважко помітити, що в першу чергуопинилися під ударом найбільші, яскраві, помітні, всі найпрекраснішіптахи, які здавна промишляли людиною заради м'яса, пуху, пір'я,або, як хижі, з давніх пір були ізгоями.

І в наш час хижацьке полювання птахам завдає величезної шкоди,особливо під час прольоту або на зимівлях, коли на невеликій територіїутворюються великі скупчення птахів. Найважливішою охоронної заходом єтому розробка належного мисливського законодавства й найсуворішейого дотримання, особливо коли мова йде про види, що перебувають на межізникнення. Закон Росії про охорону і використання тваринного світузабороняє полювання на всі види тварин, занесених до Червоної книги ссср.

Тепер у світі все більше число прихильників 'набуває принципохорони всіх без винятку видів птахів, крім спеціально виділяютьсямисливських видів, видобуток яких дол

розмістити на Facebook розмістити в Twitter розмістити на ВКонтакте.ру