Книжки | Реферати

Реферат: Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Рідкісні та зникаючі птахи Ставропольського краю

Щігорец Микола, П'ятигорськ, 2001 р.

Вступ

Птахи як особливий клас хребетних тварин сформувався приблизно 80-100 млн. років тому. Найбільш ранні викопні рештки веерохвостих птахів мають вік близько 120-135 млн. років. У ході еволюції у птахів сформувалися складні форми поведінки і взаємозв'язків з навколишнім середовищем, що визначило величезне різноманіття форм представників цього класу. Високий рівень обміну речовин, різноманітність трофічних зв'язків і здатність більшості видів до активного польоту або плавання дозволили птахам за відносно короткий період освоїти всі території та акваторії Землі.

Велике різноманіття видів і висока чисельність багатьох з них (десятки і сотні мільйонів особин) визначають значну роль птахів у біогеоценозах. Багато птахи пристосувалися до життя в урбанізованих ландшафтах та в поселеннях людини. Життєдіяльність ряду видів птахів-синантропів стала однією з важливих проблем, особливо у великих містах. З птахами пов'язано розповсюдження деяких хвороб людини і домашніх тварин. Багато видів птахів мають велике значення як об'єкти полювання. У ряді районів розвинений регулярний збір в їжу яєць або пташенят колоніальних птахів. Мабуть, тільки для птахів можна нарахувати з сотню різних способів та засобів для їх видобутку або вилову, причому багато хто з них мають вікові традиції.

Птахи здавна привертали увагу різних фахівців і можна вважати, що орнітологія як наука виникла вже в середині XVI ст., а сформувалася у XVIII в.

В XIX ст. почало розвиватися міжнародне співробітництво у галузі вивчення птахів. Вже в 1884 р. у Відні відбувся. Перший міжнародний конгрес орнітологічний і створений Міжнародний орнітологічний комітет. Тематика міжнародних конгресів відображала рівень орнітології відповідного періоду, а також нові проблеми, які постають перед фахівцями. Одна з постійних проблем конгресів - збереження птахів. У 1902 р. кількома європейськими державами в Парижі була підписана перша Конвенція про охорону птахів. У 1922 р. був створений Міжнародна рада охорони птахів (СІПО), а в наступні роки регулярно проводилися конференції з охорони птахів.

Увага міжнародної громадськості до питань охорони птахів в значній мірі пояснюється не тільки зміною та оскудінням авіфауни в деяких країнах, але і особливостями сезонного розподілу птахів. Для багатьох видів птахів місця гніздування і райони зимівлі видалені на сотні і навіть тисячі кілометрів. Під час регулярних сезонних міграцій ці птахи відмовляються на території різних країн, тому збереження або раціональне використання окремих видів або груп видів птахів вимагає узгоджених заходів між різними країнами. Перелітні птахи розглядаються як розділяється або міжнародний ресурс і є об'єктами різних міжнародних і двосторонніх конвенцій і угод. Особливо важлива охорона для видів, що знаходяться під загрозою зникнення. Перші? міжнародні документи, зокрема, «Червона книга даних », підготовлена Міжнародним союзом охорони природи в 1966 р., вже включала список країн ареалів видів, занесених до Книги. Ці своєрідні «Списки відповідальності» передбачають необхідність як національних, так і міжнародних заходів по збереженню зникаючих і рідкісних видів птахів. Етапом у цій роботи стало створення національних «червоних книг» і вдосконалення природоохоронного законодавства. В даний час «червоні книги» або «Червоні листи» є більш ніж у 20 країнах світу, включаючи Росію. У нашій країні окрім «Червоної книги СРСР» видані також Червоні книги союзних республік, деяких автономних республік і навіть областей та інших адміністративних одиниць (наприклад, Червона книга Красноярського краю).

В основу даної книги покладений «Червоний список МСОП видів тварин, що знаходяться під загрозою »(1988) з урахуванням змін, внесених від СІПО Н. Колларом і П. Ендрю (Collar and Andrew, 1988). Інформація про наведені в книзі видах птахів взято з різних джерел, включаючи міжнародну Червону книгу, національні «червоні книги», зведення та монографії з окремих родин птахів, а також з численних статей і заміток, опублікованих у журналах і збірниках. Значна частина основних публікацій наведено в списку рекомендованої літератури.

Основні риси сучасної фауни птахів у значній мірі склалися в плейстоцені, т. тобто майже 1 млн. років тому. Під впливом переважно геологічних і кліматичних причин і наступних еволюційних процесів авіфауна окремих регіонів зазнавала істотних змін. Одні види вимирали, інші ставали предками нових видів, багато хто переселилися з колишніх змінених місце проживання в нові, деякі види збереглися майже в незмінному вигляді в окремих ділянках свого колишнього ареалу - своєрідних «рефугіумах». Багатьох з таких «місцевих довгожителів» часто називають ендеміками або автохтонами. Однак це поняття досить відносне, тому що умови проживання на більшій частині території Землі навіть протягом останніх 500 - 700 тис. років істотно змінювалися. Зміни умов проживання викликали неодноразові переміщення птахів. Так, тривалі льодовикові періоди в північній півкулі визначили відносну бідність сучасної авіфауни Палеарктики і Неарктікі. У Нині відповідно до концепції широкого біологічного виду загальне кількість видів птахів у фауні світу приблизно 8600-9000. Вони об'єднані в 27 загонів. З них 769 видів з 20 загонів зареєстровано в авіфауне Росії.

Знищення або зміна середовища існування таких видів може призвести до різкого скорочення їх чисельності і навіть повного вимирання. У той же час є багато видів або добре відокремлених підвидів птахів, які в порівнянні з іншими спорідненими видами дуже нечисленні в наш час. Вони могли бути рідкісними здавна або стали рідкісними в останні роки, переважно в результаті антропогенного впливу. Для таких птахів необхідно враховувати тенденції зміни чисельності і з'ясовувати мінімальний склад популяції - межа, нижче за який вид або інший таксою може опинитися на межі зникнення.

Одним з найскладніших є питання про чисельність популяції, її статевому і віковому складі, достатніх для тривалого і благополучного існування виду. Природно, що наявність в популяції тільки дорослих особин або переважання особин однієї статі для моногамних видів вже свідчить про недостатність відтворення чи іншому порушенні внутріпопуляціонной структури і, незалежно від чисельності популяції, вказує на її неблагополучний стан.

Розглянемо питання тільки про чисельність популяції. З точки зору сучасних проблем охорони природи правильніше говорити не про оптимальну, а про мінімальну чисельності популяції. Чисельність залежить від наявності відповідних місць існування. Якщо місцеперебувань достатньо, то скільки особин необхідно для нормального існування виду? З одного боку, нормальне існування виду пов'язано з віком настання статевої зрілості та плодовитістю виду, а з іншого - з чином його життя. Для більшості великих птахів чисельність в кілька тисяч особин цілком забезпечує існування виду. Для деяких що гніздяться колоніально великих птахів, наприклад для пінгвінів, фламінго, скорочення чисельності до 1000 особин свідчить про згасання виду. Для багатьох середнього розміру і навіть дрібних птахів, особливо що населяють острови і осілих, 1000 особин виявляється достатньою кількістю для існування виду, і про видах з такою чисельністю, якщо вона стабільна, немає потреби особливо турбуватися. У той же час такі ж перелітні птахи, навіть представники тих ж пологів, що кубляться в такій же кількості на материку, незважаючи на обширність середовища існування в порівнянні з островами, вже потребують уваги, обмеження їх використання і навіть спеціальних заходів охорони.

Важливе значення має тенденція зміни чисельності виду і його перебування. Одні види збільшуються в числі або розширюють ареал, інші залишаються на стабільному рівні, чисельність третє, як і їх розповсюдження, скорочується. І якщо скорочення чисельності та поширення виду не є природними циклічними змінами, а спостерігається протягом ряду років неухильне зменшення популяції, то такі види заслуговують на увагу як можливі кандидати в зникаючі.

Рис.1. Розподіл рідкісних, що знаходяться під загрозою зникнення і вимерлих видів птахів: кількість рідкісних і зникаючих що вимагають спеціальної охорони видів: 1-1-2, 2-3-5, 3-6-10, 4-11-20, 5 - більше 20; число вимерлих видів птахів 6-1-2, 7-3-5, 8-більше 6.

Фауна Європи разом із зимуючими та регулярними мігрантами включає більше 460 видів птахів. З них до Червоної книги МСОП включено 16 видів, або близько 3,5% від авіфауни регіону. У більшості країн Європи проведено аналіз зміни авіфауни, виділені вразливі, рідкісні та зникаючі види птахів, опубліковані списки ( «Червоні листи») таких видів.

В даний час в Азії близько 10 видів птахів слід вважати вимерлими, більше 330 видів птахів може бути віднесено до категорії зникаючих, рідкісних або уразливих. Приблизно 200 ендемічних видів птахів мають обмежене або плямисте поширення, але безпосередньої загрози їхньому існуванню поки немає.

Основний причиною зміни стану популяцій різних видів птахів в Азії за останні 250-300 років є, як і в Європі, господарське освоєння територій.

Весь північ Азії перебуває в межах Росії. Південь Азіатської частини Росії почав інтенсивно освоюватися тільки в XVIII - XIX століттях. Причому більшої шкоди фауні наносили не масова видобуток деяких видів птахів (ще в XIX ст. на півдні Західної Сибіру тисячі качок і гусей ловили перевагою в період їх прольоту) та збір яєць колоніальних птахів, а пожежі, що охоплюють в сухі роки (приблизно з інтервалами в 15-20 років) величезні простори тайги, південних лісів і степів. Як правило, вигорали масиви лісу на десятки і навіть сотні кілометрів (наприклад, в 1859 р. в Енисейской тайзі). Вже в 70-і роки минулого століття практично по всій течії річок Обі і Іртиша майже не залишалося масивів лісу, які коли-небудь раніше не горіли. І в наш час не дивлячись на застосування авіації та спеціальної техніки великі масиви лісів та їх мешканці гинуть від вогню, а також від палового, влаштовуються навесні всупереч заборонам на заболочених лугах і в заплавах річок Приамур'я і завдають непоправної шкоди журавлям та інших видів птахів.

В 50-х роках значні зміни відбулися в степовій зоні в зв'язку з освоєнням цілини: було розорано і освоєно близько 25 млн. га цілинних і перелогових земель. Це зробило істотний вплив на фауну майже всього півночі Казахстану. На півдні Казахстану та в Середній Азії зміна структури сільського господарства, гідростроітельние та меліоративні роботи призвели до знищення дельтових ділянок річок Або, Сирдар'ї та Амудар'ї і загибелі Аральського моря з відповідними наслідками як для гніздилися тут водно-болотних птахів, так і для мігрантів. Розробки родовищ нафти і газу на півночі Західної Сибіру і будівництво Байкало-Амурської магістралі додали до давно освоєних, переважно локальним ділянок по берегах великих річок і вздовж старого Транссибірської залізниці в Сибіру великі територіально-промислові комплекси, що зруйнували великі ділянки природних місць існування і збільшили фактор неспокою.

В Азіатської частини Росії гніздиться 14 видів птахів, яких можна віднести до дуже рідкісних і зникаючих, ще 25 видів - до рідкісних і скорочується в числі, а всього в Червоної книги Росії внесено 73 види птахів, з них 25 видів - до Червоної книги МСОП.

ГОЛОВА 1. ЗАГІН денні хижаки.

Могильник (Aguila heliaca)

За своїми розмірами могильник менше беркута. Довжина крила досягає 54-65 см, маса близько 3 кг. Самки більші за самців, забарвлення у них однакова. Дорослі птахи загальної темно-бурого забарвлення, іноді майже чорною. Верх голови світло-жовтий, на плечах часто білі плями. Дзьоб чорнуватий, кігті чорні, восковіца і ноги жовті. Молоді особи світло-бурі з поздовжніми пестрінамі по низу.

Могильник характерний для лісостепів, степів і пустель, далеко проникає в лісову зону.

В нашому краї могильник дотримується рівнинних ділянок, гніздиться на високих деревах байрачних лісів, рідко по обривів. Кладка з 2, рідше 3 білих яєць. Живиться дрібними ссавцями-ховрахами, бабаками, зайцями, мишоподібними гризунами, охоче годується і стервом.

Могильник - Дуже корисна птах. Чисельність його незначна. Занесений JB Червоні книги СРСР і РРФСР.

Беркут (Aguila chrysaetas fulva L.)

Беркут відноситься до роду типових орлів. Це великий птах з довгими і відносно вузькими крилами і порівняно довгим хвостом. Лапи дуже потужні, з сильними кігтями і оперенням до пальців цівкою. Довжина крила беркута досягає 60-72,5 см, маса 3-6,5 кг. Самки помітно більші за самців. Обидві статі забарвлені однаково.

Забарвлення чорно-бура, низ декілька світліше, на потилиці і задній стороні шиї загострені золотисто-жовтуваті пір'я. У молодих птахів хвіст білий з широкою темною смугою по краю, у старих лише білувате підставу хвоста.

Беркут поширений в Європі, Азії, Північній Америці та в Північно-західній Африці. У Радянському Союзі зустрічається від лісотундри на півночі до Закавказзя, Середньої Азії і Алтаю на півдні. Птах осіле, за винятком районів з дуже сильними морозами (Якутія), де перелітний. Гніздиться в лісах, горах, а також у напівпустелях. На території Ставропольського краю гніздів'я беркута зустрічаються у високогірних районах Карачаєво-Черкесії.

Пари у беркута утворюються на все життя. Масивна гніздо з товстих сучків беркут будує на недоступних скелях або високих деревах. У кожної пари зазвичай кілька гнізд, які займаються в різні роки позмінно. Кладка складається з 1-2 білих, зазвичай з яскравими червонувато-коричневими пестрінамі яєць.

В раціоні беркута можна зустріти досить великих звірів-зайців, ховрахів, бабаків, молодих копитних. Крім того, беркут охоче годується стервом, іноді дрібними тваринами, зокрема мишоподібними гризунами.

Внаслідок низької чисельності занесений до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla L.)

Великий орлан з коротким злегка клиновидним хвостом. Загальна довжина 77-100 см, довжина крила 57-69 см, маса 3-6,5 кг. Самки значно перевершують самців за величиною.

Забарвлення дорослих птахів бура у різних відтінках, голова буро-охриста, махові пір'я темно-бурі, хвіст білий. Молоді особи темно-бурі, низ з поздовжніми плямами, хвіст і дзьоб темні.

білохвіст - Широко розповсюджена птах. Він гніздиться в Азії від тундри до Японії, Китаю, Монголії, Казахстану, Північного Ірану та Туреччини. У Європі від півночі Скандинавії до Румунії, Угорщини, Балкан і узбережжя Балтійського моря. У Центральній та Західній Європі білохвіст став дуже рідкісним.

Орлан-білохвіст мешканець різних ландшафтів від тундри до пустель. Як правило, пов'язаний з водоймами, населяє річкові долини, узбережжя морів і озер з деревної рослинністю або скелями.

Гніздиться в лісах Ставропольського краю. Масивна гніздо з товстих сучків будує на високих деревах, рідше на скелях, гнізда використовує багато років поспіль. У кладці звичайно 2, рідше 1 або 3 білих, іноді поцятковані охристими плямами яєць. Орлан білохвіст дуже обережний і нікого не підпускає близько навіть у гнізда. У відміну від орлів рідко ширяє високо в повітрі, видобуток ловить з низького польоту або підстерігає її, сидячи на сучку або скелі. Політ важчий, ніж у орлів. Їжа дуже різноманітна. Велике місце в харчуванні білохвоста займає риба. Побачивши рибу, що летить над водою орлан стрімко опускається і як би подчерпивает її лапами. Крім риби орлан кopмітся водоплавними птахами, змушуючи їх пірнати і хапаючи їх з поверхні води, коли жертва з'являється над ній, щоб перевести дух. Живиться білохвіст і ссавцями-зайцями, ондатра, ховрахами. Охоче їсть падло, особливо взимку. Нечисленна птах. Занесений у Червоні книги СРСР, РРФСР і Росії.

Тювік (Accipiter badius brevipes Gmelin)

Тювік дуже рідкісний, дрібний яструб, що зустрічається в південній половині Європейської частини СРСР і на Кавказі. Загальна довжина тіла сягає 35-40 см, маса 190 - 270 м. Самки значно більші за самців. Спина у дорослих самців сизо-сіра різних від?? енків, голова з чорнуватим тім'ям, білою бровою і білими пестрінамі на потилиці. Першорядні махові і кермові пір'я поперечносмугасті, черевце білувате або охристі з бурим або рудим поперечним малюнком. Самки відрізняються від самців бурого забарвленням спини, черевна сторона у них біла з бурим поперечним малюнком.

Селиться в природних і культурних ландшафтах - в садах, парках і навіть містах. Гніздо будує на деревах, нерідко використовує гнізда сорок. Кладка складається з 3-4, іноді з меншої або більшої кількості яєць. Мало обережний, у гнізда дуже крикливий. Голос - протяжний свист. Живиться ящірками, жабами, великими комахами, рідше дрібними птахами та звірами. Винищуючи гризунів і комах, приносить користь. Має потребу в охороні.

Дербнік (Faico columbarius L.)

Дрібний сокіл, з відносно короткими крилами і довгим хвостом, короткою цівкою і довгими пальцями. Розмах крил у дербніка досягає 60-65 см, маса 170-250 м. Самки перевершують самців за розмірами.

Верх і голова сизі, низ білувато-рудуватий з поздовжніми пестрінамі. Самка зверху бура, знизу охриста з поздовжніми і каплевидними пестрінкамі, голова зазвичай одноколірна зі спиною. Хвіст смугастий з темним кінцем. Молоді особи зверху майже чорні або глинисто-рудуваті. Дзьоб синьо-бурий, темний на кінці. Кігті чорні, восковіца і лапи жовті, радужіна бура.

Поширений дербнік дуже широко-в тундрі, лісотундрі і лісосмузі Євразії та Північної Америки. Зустрічається в степах і горах Середньої і Центральної Азії від Північно-Західного Казахстану до Монголії. Віддає перевагу відкриті місця, перемежовуються з деревної рослинністю. Як і балобан, в нашому краї зустрічається тільки на зимівлі. Дербнік-смілива і енергійна птах. Основний корм його-дрібні птахи, яких він ловить у повітрі і на землі, а також дрібні звірятка і в незначній кількості комахи. У зв'язку з нечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

Чеглок (Faico subbuteo L.)

помірних розмірів сокіл. Має дуже довгими крилами-до 25-30 см і порівняно коротким хвостом. Маса самців 170-210, самок близько 250 р. спинна сторона дорослих птахів темно-сірого кольору, черевна сторона вохристо-білувата з густим подовжнім темно-бурим малюнком. У самців оперення гомілки і підхвістя темно-руде, іноді з чорними поздовжніми плямами. Радужіна темно-бура, дзьоб синьо-бурий, ноги жовті.

Розповсюдження чеглока широко: він зустрічається в помірній смузі Європи, в Азії та в Африці до північ від Сахари.

Населяє ліси та лісостеп, віддає перевагу відкриті місця, що перемежовуються з групами дерев, не уникає культурного ландшафту. На Ставропіллі рідкісний. Гніздиться на деревах, використовуючи гнізда граків, ворон чи інших хижих птахів. Гніздові ділянки дуже постійні. Кладка складається з 3, рідше 4-5 вохристих, з густими червонувато-бурими плямами яєць.

Харчується переважно великими комахами в птахами (ластівками, шпаки, дроздами). Здобич ловить, як правило, на льоту. У зв'язку з нечисленністю шкоди не приносить, підлягає охороні.

ГОЛОВА 2. ЗАГІН КУРЯЧІ.

Тетерів кавказький (Lyrurus mlokosiewiczi Taczanowski)

Птах середньої величини, маса коливається від 700 до 1500 Забарвлення матово-синьо-чорна, кінці «ліри» (хвоста) зігнуті в бік і вниз. Самка рудо-бура з чорним поперечним малюнком.

Кавказький тетерев-ендемік Кавказу, поширений на вкрай обмеженій території-в межах альпійського поясу Головного Кавказького хребта і Малого Кавказу на висоті від 1500 до 3000 м над рівнем моря.

На території Ставропольського краю його можна зустріти в альпійському та субальпійському поясах гір Карачаєво-Черкесії. Кавказький тетерев веде більш - менш осілий спосіб життя, за винятком популяцій, що живуть в альпійському поясі, які взимку спускаються до верхньої межі лісу або заходять до нього.

токування кавказького тетерева має ряд своєрідних особливостей. У токування беруть участь не тільки старі, а й молоді самці. На току півні або спокійно сидять, або, опустивши крила і майже вертикально піднявши хвіст, підстрибують вгору на висоту близько 1 м, обертаючись при цьому на 180 °. Стрибок супроводжується характерним грюканням крил. Частота стрибків виражає ступінь збудження птиці та з появою на току кожного нового півня або самки підвищується. Якщо підстрибує один півень, то по черзі стрибають і всі інші. Струм проходить в мовчанні, якщо не вважати грюкання крил.

Гніздиться кавказький тетерев по заростях рододендронів, ялівцю і низькорослому берези. Гніздо розташовується під прикриттям куща або каменю і являє собою ямку в грунті, бідно вистелених стеблинками, листочками, іноді деревними гілками, мохом і пір'ям. Кладка містить 5-8 блідо-вохристих з темними плямами яєць. Насиджування і вихованням пташенят займається тільки самка. Самці ж незабаром після закінчення токування переміщуються в добре вкриті місця, де линяють.

Тримається кавказький тетерев приховано. Влітку поодинці, взимку в невеликих зграйках, самці окремо від самок. Обережний, але в густій траві часто затаюються і шумно злітає з-під самих ніг людини.

Харчується листям, бруньками, насінням і квітами різних рослин. Взимку птиці вживають переважно бруньки, сережки і пагони берези, верби, осики, ягоди ялівцю. Кавказький тетерев-дуже цінний і рідкісний птах. Охороняється законом. Занесена до Червоної книги СРСР і РРФСР.

Куропатва сіра (Perdix perdix lucida L.)

Невеликий величини птах, що досягає маси від 350 до 600 р. За зовнішнім виглядом нагадує маленьку курку щільної статури. Це винятково наземна птах.

Самець забарвлений зверху в сірувато-бурий колір з чорним струменистий малюнком. Шия спереду охриста, зоб сірий, на черевці Підковоподібне пляма каштанового кольору. Самка трохи менше самця, пофарбована кілька тускнее.

Поширена сіра куріпка майже по всій Європі, в Малій. Азії, на півночі Ірану, в значної частини Казахстану, в південній частині Західного Сибіру і далі на схід до Туви та Хакасії. На Ставропіллі найбільш характерними місцями куріпки є степу, хлібні поля, що перемежовуються з полезахисних лісосмуг, лісові вирубки й галявини, сади і передгір'я з заростями чагарнику.

Восени і взимку птахи живуть зграями, весною розбиваються на пари.

Сіра куріпка-самая плодюча з усіх наших птахів. Кладка містить 14-20, іноді 24, рідше 25 одноколірних сірувато або вохристо-оливкових яєць. Насиджують кладку і виводять пташенят обоє батьків. На гнізді птах сидить міцно, злітає лише з-під самих ніг наближається людини. Іноді птаха можна зняти з гнізда навіть "руками.

Політ у куріпки прямий і швидкий. Злітає з землі зграйка з характерним деренчливим шумом. Живиться насінням і пагонами різних рослин. У літньо-осінній період в значній кількості поїдає комах та інших безхребетних тварин.

Володіючи чудовим м'ясом, сіра куріпка належить до числа найбільш цінних мисливсько-промислових птахів. Відстріл цього виду на території Ставропольського краю заборонено.

ГОЛОВА 3. ЗАГІН нічні хижаки

Систематично сови стоять далеко від денних хижих птахів, з якими вони мають ряд загальних зовнішніх ознак, що виникли в результаті пристосування певною мірою до схожих умов життя. Так, сови мають гачкуватий дзьоб з восковіцей, кігті їх гострі і сильно загнуті. Однак у зв'язку з переважно нічним способом життя вони виробили багато своєрідних пристосувальних рис будови.

Оперення з м'яких пір'я дуже густе, але пухке, через що політ безшумний. Орієнтування в пошуках видобутку в основному здійснюється за допомогою слуху, який розвинений дуже тонко. Значно розвинуті вушні раковини, а перед вушними отворами розташовані шкірясті складки, що підсилюють конденсацію звукових хвиль. Очі дуже великі, і птиці добре бачать навіть вночі, а голова надзвичайно рухлива, здатна обертатися на 270 °. Лапи з довгими пальцями служать єдиним знаряддям хапання видобутку; четвертий палець може бути протиставлений двом переднім. Зобу, на відміну від денних хижих птахів, у сов немає. Поширені повсюдно. Загальне число видів близько 200, у нас - близько 20. Пташенята гніздового типу.

Біла сова (Nyctea scandiaca) відрізняється великою величиною і майже суцільно білої забарвленням. Гніздиться в тундрі. Взимку відкочовує трохи на південь. Успішно полює при повному денному освітленні.

Філін (Bubo bubo) - найбільша наша сова, поширена в СРСР повсюдно, за винятком тундри. Гніздиться на землі, на скелях, рідше на деревах. У кладці 2-3 яйця. Полює вночі. Склад їжі варіює по сезонах і географічно. Взимку в Середній Азії ловить головним чином птахів (качок, лисух і т. п.). Влітку на півдні харчується зайцями, тушканчики, їжаками, але основу харчування складають мишоподібні гризуни, а в деякі роки - зайці.

Сова сова (Asio otns) - середнього розміру з добре розвиненими «вушками». Поширена у південній і помірній зонах СРСР. Тримається з острівців і узліссях лісу. Гніздиться в дуплах, старих гніздах інших птахів або на землі. Кладка 3-7 яєць. Полює вночі. Живиться майже виключно мишоподібними гризунами, зрідка ловить птахів.

Сичі (Athene, Glaucidium) - дрібні сови (довжина крила 9-15 см) з великою широкої головою, «вушок» немає.

Сіра сова (Strix aluco) - один із самих звичайних наших рад. Це велика, з ворону величиною, птиця, вушних пучків у неї немає. Поширена в лісовій смузі Європи, Сибіру, Кавказу й у Середній Азії. Осіла і порівняно малорухлива птах. Гніздиться в дуплах і на деревах. Полює вночі.

ГОЛОВА 4. ЗАГІН Дятлова

Вельми спеціалізовані деревні птахи дрібної та середньої величини, що кубляться і харчуються на деревах їх насінням, плодами або комахами, які живуть в корі і деревині.

Дятли (Picidae) - дуже численна група лазячий деревних птахів з долотоподібні дзьобом; лапи короткі з загнутими кігтями, зовнішній палець може повертатися назад. Рульова пір'я з жорсткими загостреними стрижнями. При лазінні по стовбурах дерев дятли спираються на кермові пір'я, службовці свого роду підпорою для птиці, що сидить на стовбурі. Живляться комахами та їхніми личинками, яких витягують з кори і деревини, руйнуючи їх долотоподібні дзьобом. Мова дуже довгий, з шипиками на кінці. Ріжки під'язикової кістки тягнуться з боків черепа, загинаються вгору на потилиці і переходять далі вздовж тім'я на лоб, а іноді й до верхньої щелепи. При русі під'язикової апарату вперед мова висувається з розрізу дзьоба більш ніж на довжину голови. Крім комах, дятли їдять насіння хвойних.

Гніздяться в дуплах, які часто видовбує самі в деревах з гнилою серцевиною. Кладка з 3-5 яєць, висиджують самка і самець. Пташенята гніздові.

В нашій фауні більше десяти видів. Основні з них: чорний дятел, або желна (Dryocopus martius), великий строкатий дятел (Dendrocopus major), малий строкатий дятел (D. minor), трипалий дятел (Picoides tridactylus), зелений дятел (Picus viridis).

Дятли грають велику позитивну роль в житті лісу. Щодня вони знищують багато сотні шкідливих комах: короїдів, слоників, гусениць шовкопрядів. Особливо велика користь влітку, коли дятли харчуються комахами. Взимку вони частіше їдять насіння хвойних. Зірвані шишки дятли зміцнюють у видовбані у лісі пази або в роздоріжжі між гілками і тільки після цього витягують з них насіння. Використані шишки кидають на землю. Місця, в які дятли зміцнюють шишки, називають «кузнями». Під «кузнями» нерідко утворюються великі купи використаних шишок, за кілька сотень штук, а іноді і більше тисячі. Шкода, наноситься дятлами, нікчемний і з лишком окупається їх корисною діяльністю. Позитивна роль дятлів в житті лісу відображена в народному вислові «дятел -- доктор лісу ».

ГОЛОВА 5. ЗАГІН СІЗОВОРОНКОВИЕ, АБО Сиворакшеподібні

Ракші (Coraciae) зовні нагадують Вранова, наприклад галок. Сюди відносяться головним чином тропічні птахи. У нас зустрічається звичайна сизоворонка (Coracias garrula) завбільшки з галку, красивою синьо-блакитним забарвлення. Гніздиться в дуплах і норах на півдні країни.

3імородкі (Halcyones) - дрібні лісові і прибережні птахи з подовженим конічним дзьобом і дуже яскравим забарвленням. Живуть головним чином у тропіках. У нас водиться блакитний зимородок (Alcedo atthis), що живе на берегах річок. Птах ця довго сидить на звисають над водою гілках і, побачивши рибу, кидається вниз головою, іноді кілька занурюючись у воду. Гніздяться в норах.

Бджолоїдки (Merops) - яскраво пофарбовані дрібні птахи з довгим дзьобом і гострими крилами. Живляться комахами, яких ловлять у повітрі, нагадуючи цим ластівок. У нас в південній смузі широко поширена золотиста бджолоїдка (Мегоps apiaster), яка місцями приносить шкоду знищенням бджіл. Гніздиться в норах.

Удод (Upupae) - дрібні деревні і наземні птахи з довгим саблеобразним, але загнутим дзьобом; забарвлення яскраве. Куприкова залоза виділяє смердючу темну рідина, яку самка виприсківает, захищаючись від нападу ворогів. Гніздяться в дуплах. У нас звичайний одуд (Upupa epops), поширений у середній і південній смузі.

Птахи-носороги (Bucerotes) - великі тропічні птахи Азії та Африки, яскравого забарвлення і з величезним дзьобом. Живуть у лісах. Живляться плодами. Гніздяться в дуплах, отвори яких замазують глиною, так що залишається тільки маленьке отвір, через який самець годує що сидить на яйцях самку. Самка сидить замурована в дуплі близько трьох тижнів.

ГОЛОВА 6. ЗАГІН Горобині (PASSERIFORMES)

Найбільш численний загін, який налічує близько 5 тис. видів, тобто більше половини всіх сучасних птахів. Зовнішній вигляд і розміри різноманітні. Найменший вид -- корольок, має масу 5-6 г, великий, наприклад ворон, - 1100-1500 р. Більшість горобиних приурочений до лісової і чагарникової рослинності; кількість наземних видів порівняно мало, серед горобиних немає справжніх водних птахів, хоча Оляпки можуть бігати під водою. Всі види птенцовие. Характерно ретельне пристрій гнізд. Багато виводять пташенят двічі на рік.

Горобині діляться на три підряду.

Кричущі горобині (Clamotores) - примітивні види з несиметрично розташованими голосовими м'язами, яких буває не більше двох пар. Кілька більше 1 тис. видів населяють переважно Південну Америку, частково Північну Америку і тропіки східної півкулі. Деякі деревні птахи лазять по стовбурах дерев подібно нашим повзики.

Ложнопевчіе горобині (Menurae) - невелика група видів, поширених в Австралії. Голосові зв'язки слабкіше, ніж у справжніх горобиних. Основне сімейство -- птаха-ліри (Menuridae).

Півчі горобині (Oscines) - основна група загону, що включає більше 2/3 всіх видів. Голосовий апарат розвинений повністю, голосових м'язів 5-7 пар. Нижні кільця трахеї зростаються в кістковий барабан. У цьому підряду близько чотирьох тисяч видів, які об'єднуються у 52 родини. Нижче згадані лише деякі з них.

Жайворонки (Alaudidae) включають дрібних наземних птахів, що мешкають в степах і пустелях. Задній палець у них з довгим прямим кігтем. Співають в повітрі. Живляться комахами і насінням. Корисні.

Ластівки (Hirundinidae) - спеціалізована група дрібних птахів з дуже швидким польотом. Харчуються, ловлячи комах у повітрі. У нас три основних види: сільська ластівка (Hirundo rustica), міська ластівка (Delichon urbica) і берегова ластівка (Riparia riparia).

Трясогузки (Motacillidae) - наземні дрібні птахи лугів і степів з довгим хвостом, яким птахи часто ритмічно качають.

Оляпки (Cinclidae) - своєрідні дрібні пташки, здатні пірнати і бігати по дну водойм, шукаючи комах і їх личинок. У нас звичайна оляпка, або водяний горобець (Cinclus cinclus).

Дрозди (Turdidae) - деревні і наземні птахи дрібної та середньої величини. Гніздяться на деревах або в дуплах і печерка. Самці в більшості чудово співають. До цього сімейству належить кілька видів дроздів (співочий - Turdus philomelos, чорний - Merula merula тощо), чекани (Saxicola), солов'ї (Luscinia) iH ряд інших.

Славки (Sylviidae) - дрібні пташки, мешканці крон дерев і кущів. Більшість, гарно співають. Комахоїдні. Гніздяться на деревах, кущах, рідше на землі.

Мухоловки (Muscicapidae) - дрібні деревні комахоїдні птиці. Гніздяться часто в дуплах. Охоче займають штучні будиночки, вивішують в садах. Комах ловлять на льоту.

сорокопуд (Laniidae) - дрібні та середньої величини птиці, мешканці лісових галявин, кущів, лісових вирубок. Живляться комахами, яких * ловлять у повітрі, великі види ловлять мишей, дрібних пташок і розоряють їхні гнізда. Часто наколюють спійману видобуток на сухі гілки, запасаючи їжу про запас.

Шпаки (Sturnidae) -?? аземно-деревні види, що годуються на землі гніздяться в дуплах або серед каміння. Крім звичайного чорного шпака (Sturnus vulgaris), у нас на півдні живе рожевий шпак (Pastor roseus) - дуже корисна птах, винищуються багато саранчових.

Вранова (Corvidae) середньої і великої величини, частиною деревні, частиною наземні види; всеїдні. До цього сімейства ставляться ворони, ворони, галка, сорока, сойка, кедровка.

Синиці (Paridae) - рухливі деревні пташки, що годуються комахами, яких збирають з поверхні кори та листя або витягають із щілин. Гніздяться часто в дуплах. Своєрідні гнізда з волокнистих рослинних залишків влаштовують Ремез.

повзики (Sitfcidae) - лісові й гірські пташки, добре лазять по прямовисної поверхні. Часто лазять головою вниз. Годуються комахами, яких витягують тонким дзьобом з щілин. Гніздяться в дуплах.

ВИСНОВОК.

А тепер підведемо невеликий підсумок. На сторінках Червоної книги близько половини видів загонів хижих птахів і Журавлеподібні, майже третина видів курообразних, загін фламінгообразних з єдиним видом фламінго. Повністю входять до неї і деякі сімейства - дрофіние, пелікановие, Скопін.

В Червоної книги СРСР всі орлани, майже всі великі орли й соколи, велика частина Улар, журавлів, гусей та казарок. Неважко помітити, що в першу чергу опинилися під ударом найбільші, яскраві, помітні, всі найпрекрасніші птахи, які здавна промишляли людиною заради м'яса, пуху, пір'я, або, як хижі, з давніх пір були ізгоями.

І в наш час хижацьке полювання птахам завдає величезної шкоди, особливо під час прольоту або на зимівлях, коли на невеликій території утворюються великі скупчення птахів. Найважливішою охоронної заходом є тому розробка належного мисливського законодавства й найсуворіше його дотримання, особливо коли мова йде про види, що перебувають на межі зникнення. Закон Росії про охорону і використання тваринного світу забороняє полювання на всі види тварин, занесених до Червоної книги СРСР.

Тепер в світі все більше число прихильників набуває принцип охорони всіх без винятку видів птахів, крім спеціально виділяються мисливських видів, видобуток яких повинна суворо регламентуватися.

В наш час до перепромислу додалася ще одна причина зникнення тварин: зміна і руйнування людиною середовища їх проживання. І чим далі, тим більше виступає вона на перший план. Головна битва, як вважають фахівці, ведеться тепер на екологічному полі бою за збереження природних середовищ існування.

Масштаби загибелі птахів від забруднення нафтою величезні. Одна аварія нафтового танкера обертається смертю десятків тисяч птахів. На думку наших орнітологів, скорочення чисельності водоплавних птахів північних пов'язане головним чином з нафтовим забрудненням місць зимівлі. Дев'ять видів цих птахів занесені до Червоної книги СРСР. І ось що особливо невтішно: на порятунок забруднених нафтою птахів сподіватися не доводиться. Такі спроби приречені, як правило, на невдачу. Вони можуть стати успішними лише пр

розмістити на Facebook розмістити в Twitter розмістити на ВКонтакте.ру